Kada kupiti avionsku kartu?

Kada kupiti avio kartu?

Kada kupiti avio kartu?

Kada kupiti avionsku kartu?

Tokom poslednjih godina proces kupovine avionskih karata se u mnogome promenio. Danas su avio kompanije sve manje fleksibilne a rezervacije važe kratko i ako se avionske karte ne kupe rezervacije se automatski brišu i ponovo puštaju u slobodnu prodaju.

Kada kupiti avionsku kartu je pitanje koje se često postavlja.

Da li je najbolje odmah kupiti avionsku kartu ili malo razmisliti?

Posle kupovine nema nazad, za odustajanje važe pravila avio kompanije čiju ste kartu kupili. To često može skupo da vas košta  pa dobro razmislite pre nego što se odlučite da obavite kupovinu.

Najbolje je da avionsku kartu kupite onda kada budete sigurni da ćete putovati i kada ne postoje indicije da ćete putovanje otkazati. Morate da imate u vidu sve činjenice i predvidite sve što se može predvideti.
Uvek postoji rizik da se desi nešto nepredvidjeno a u poslednje vreme za te slučajeve avio kompanije ne izlaze putnicima u susret kao ranije.

Imamo slučajeve da putnici donesu potvrde od raznih lekara i bolnica ali u većini slučajeva avio kompanije jednostavno odbiju da vrate novac već se pozovu na uslove tarife po kojoj je trebalo da se obavi putovanje. Nekada je sa bilo kakvom potvrdom mogao da se povrati sav uplaćen novac a danas to nije moguće.

Ukoliko prvi put putujete avionom saznajte i kako se snaći na aerodromu?

Danas od svake avionske karte možete sigurno da dobijete nazad aerodromske takse ukoliko putovanje nije ni započeto. Ako ste putovanje započeli verovatno ni toliko, zato dobro odredite momenat kada kupiti avionsku kartu i dobro se raspitajte za sve uslove u slučaju otkazivanja. Svaka avionska karta može da se promeni ali je pitanje koliko ta promena košta i zato treba biti obazriv pre kupovine.

Pitanje kada kupiti avionsku kartu može i da se odnosi na to da li je bolje kupiti je znatno pre ili neposredno pre puta?
Cene avionskih karata su mnogo niže znatno pre puta. Na taj način avio kompanije stimulišu putnike da znatno pre kupuju avionske karte i uče ih da je takva kupovina bolja za budžet.

Jedna situacija može da pokvari tu idilu. Vi kupite avio kartu 6 meseci ranije ali na 2 meseca pre puta na letovima za vašu destinaciju ostane još puno slobodnih mesta. Avio kompanija uviđa da ih neće sve prodati sa tom cenom i pravi promociju za tu destinaciju i karta sada košta manje nego kada ste je vi kupili pre 6 meseci. Svakako možete da se ljutite ali to vam ne pomaže, kupili ste je po uslovima koji su važili na dan kupovine i to je to.

Ne možete je vratiti pa kupiti novu, istu tu samo jeftiniju. Uostalom nemaju svi putnici u avionu istu cenu karte jer cena po pravilu raste kako se bliži dan puta osim ovog povremenog izuzetka.

Pitanje kada kupiti avionsku kartu online ili u agenciji ima i jedan suprotan aspekt, može vam se desiti da 6 meseci ranije već kasnite i da su cene astronomski otišle gore. U čemu je tajna? Pa vi putujete na Svetsko prvenstvo u fudbalu, kongres, simpozijum, trku Formule 1 a za vrhunske dogadjaje karte se kupuju mnogo, mnogo ranije.

Jeste, slažem se sa vama da je 1000 eur za avio kartu do Varšave mnogo ali upravo toliko je platio avio kartu putnik koji je za evropsko prvenstvo u fudbalu rezervisao 2 meseca ranije. Zakasnio je za dobru cenu ali je ipak posetio prvenstvo.

Na osnovu svega sigurno se ćete postaviti i logično pitanje koje glasi:

Kako kupiti najpovoljniju avio kartu?

Mi vam možemo pomoći. Da biste pronašli najpovoljnije avio karte kliknite OVDE.

Zatim popunite rezervacioni formular. U polje “Mesto polaska” upišite BEG (ukoliko putujete iz Beograda) a u polje “Odredište” upišite grad u koji putujete.

U polja ispod unesite datume odlaska i povratka i kliknete na opciju “Pretraži“. Sačekajte i dobićete trenutno najpovoljnije avio karte za željenu destinaciju.