Koliko prtljaga smem da ponesem na put ?

Treba da znate pravila za  unošenje prtljaga u avion kako biste izbegli neprijatne situacije.

Prtljag u avionuOd samog pakovanja prtljaga treba da obratite pažnju na to šta i kako pakujete u prtljag. Još pre kupovine avionske karte treba da imate predstavu koliko prtljaga nosite na put. Veoma je važno da se za pravila prtljaga avio kompanije sa kojom putujete raspitate unapred da vas neznanje ne bi koštalo novca i živaca.

Osnovna pitanja koja treba da nam postavite pre kupovine karte su koliko prtljaga možete poneti sa sobom u putničku kabinu kao ručni prtljag i koliko prtljaga možete poneti sa sobom i predati na čekiranju u bagažnik aviona kao čekirani prtljag. Osim količine bitne su i dimenzije kofera i težina.

U potrazi za dodatnim izvorima finansiranja avio kompanije sve češće smanjuju količinu i dimenzije prtljaga koji možete nositi besplatno na put. Naravno da skoro sve količine prtljaga možete poneti na put ali se prekoračenje besplatne količine plaća i to najčešće 1% od cene avionske karte u biznis klasi u jednom pravcu za destinaciju gde putujete. Tako cene viška prtljaga za letove u Evropi mogu biti od 5 do 15 eur po kilogramu viška prtljaga.

Često putnici koji znaju unapred da će imati puno prtljaga biraju avio kompaniju koja besplatno nudi prevoz veće količine prtljaga i na taj način štede puno novca.

Prtljag koji može besplatno da se preveze sa putnikom je skoro uvek 20 kg za letove unutar Evrope a 23 kg za dalje letove i uglavnom se svodi na 1 komad čekiranog prtljaga i 1 komad ručnog prtljaga maksimalne težine 8 kg. Neke kompanije dozvoljavaju 30kg čekiranog prtljaga.

Za specijalni prtljag važe posebni uslovi.