Prtljag i šta ne smem da spakujem ?

Pitanje prtljaga je jedno od najčešće postavljanih pitanja prilikom prodaje avio karata je šta ne sme da se nosi u prtljagu.

Sta spakovati u prtljagVeoma je važno da se raspitate kod nas pre polaska na put šta je dozvoljeno a šta nije u vašem prtljagu koji čekirate ili nosite sa sobom u kabinu kao ručni. Neke stvari i predmeti smeju da se ponesu u čekiranom prtljagu a ne smeju u ručnom.

Check in šalter je poslednja stanica gde možete iz ručnog prtljaga da prebacite stvari koje nisu dozvoljene da budu u njemu u prtljag koji predajete na čekiranju. Počnite od makazica i turpija za nokte, parfema, krema, pomada i tečnosti sa više od 50 ml, šibica, upaljača, oštrih predmeta, hrane, vode i svega od čega bi mogla da se napravi bomba ili liči na oružje. Čak ne smete da imate kod sebe ni plastični, dečiji pištolj. Pogledajte spisak predmeta i materija čije unošenje nije dozvoljeno u putničku kabinu ili bagažnik aviona.

Zapravo sve to možete da imate ali još kratko vreme, na prvom sledećem skeneru ljubazni službenik će vam sve to uzeti i baciti u veliku kantu koja je puna sa sličnim stvarima. I uvek je puna, uvek neko zaboravi da se ne sme. Vodu možete tu popiti ako ste baš žedni ali ne verujem da ćete potrošiti ceo “Chanel” od 100 ml koji košta isto toliko eura. Čak i ako želite da nekom to poklonite ne sme niko da uzme, delite istu sudbinu.

Sigurno će vas zanimati i dimenzije i težina prtljaga kod svih avio kompanija. Saznajte više na dozvoljeni prtljag u avionu.

Ukoliko želite da ponesete kajmak, pršutu, domaće kobasice, domaću rakiju i široku lepezu domaćih prehrabrenih proizvoda treba da znate da hranu i piće možete da nosite isključivo u originalnoj, fabričkoj ambalaži. Verovatno ste i vi to lepo upakovali ali ne priznaje se.

Naravno da ćete pokušati pa ako vas ne uhvate odlično ste prošli ali treba da znate da osim što mogu da vam oduzmu sve te lepe domaće proizvode to može skupo da vas košta i to u eurima u zavisnosti od regulative carinske službe države u koju putujete. Vole i carinici tu hranu ali se uglavnom ustručavaju i rade po propisima.